Nie od dziś wiadomo, że co kraj to obyczaj. Jest tak też i w przypadku Świąt Wielkanocnych, które są różnie obchodzone na całym świecie, bo w nie każdym kraju maluje się pisanki i wysyła wierszyki Wielkanocne tak jak się to robi w Polsce. Ze względu na taką różnorodność, wypada wiedzieć jak się świętuje w innych krajach. W Szwecji święta Wielkanocne opierają się o kościół ewangelicko-luterański i jest ono jednym z najważniejszych świąt w roku. Wielki Tydzień rozpoczyna się Niedzielą Palmową, podczas której używane są wierzbowe gałązki. Pojawiają się one w domach, biurach i miejscach pracy. W Wielki Czwartek dziewczęta i chłopcy przebierają się za wiedźmy i składają wizyty sąsiadom, których obdarowują specjalnie dekorowanymi na tę okazję kartkami, laurkami i listami.

W zamian daje im się drobne podarunki. Szwedzi malują jajka, jednak wzornictwo pisanek nie jest odmienne niż w np. w Polsce. W Wielkiej Brytanii natomiast obchodzi się święta w sposób bardzo świecki. Sprowadzają się one do czterech dni wolnych od pracy. Brytyjczycy wtedy robią zakupy i wychodzą do pubów. Jedną z dodatkowych atrakcji są kosze z przysmakami, które zabierają na wypad do parku czy wyjazd za miasto. Ciekawą tradycją jest tzw. Egg Rolling, który polega na wyścigach z jajkami, które nie mogą po przybyciu na metę być naruszone. Towarzyszą temu występy zespołów ludowych. W Wielki Piątek Królowa brytyjska rozrzuca ludziom pensy. W Niemczech głównym symbolem Wielkanocy jest zając, zostawiający jajka, które są szukane przez dzieci. Oprócz jajek Zuka się również małych prezentów i czekoladowych zajączków.

 Ważną tradycją jest dekorowanie domów gałązkami z zielonymi listkami, które ustraja się kolorowymi jajkami. Dawniej rozpalano się wielkie ogniska, przy których zbierali się wspólnie mieszkańcy i żegnali zimę, witając wiosnę. Włosi w czasie Wielkanocy, postępują zgodnie ze swoim przysłowiem „Natale con tuoi, Pasqua con chi vuoi” czyli „Boże narodzenie spędzaj z rodziną, Wielkanoc z kim chcesz". Dlatego wielu Włochów wyjeżdża na święta przeważnie na południe kraju, ponieważ jest tam najcieplej. We Florencji odbywa się pokaz gigantycznych fajerwerków strzelających ze specjalnego rydwanu ciągniętego przez białe woły. Włoskie święta to także pyszna kuchnia. Najważniejszym momentem jest obiad w Wielką Niedzielę, na którym podawana jest baranina lub jagnięcina, Na stole pojawiają się również plasterki salami i jajka na twardo, na pierwsze danie podaje się barani rosół z pierożkami cappelletti. Ciekawą potrawą jest colomba, czyli gołębica. Jest to leciutka babka drożdżowa przygotowywana z dużej ilości jajek i bakalii, posypana cukrem pudrem.